Slovensko po slabom výkone prehralo s Lotyšskom 3:5

10.05.2013 Celý región

Helsinki 9. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti si zaknihovali na MS druhú prehru, keď vo svojom štvrtom vystúpení v základnej B-skupine prehrali s Lotyšskom prekvapujúco 3:5.

Zverenci trénera Vladimíra Vůjteka tak po štvrtku zostávajú v tabuľke helsinskej skupiny na štvrtej priečke.

V Hartwall Aréne sa Slovákom nevydarila úvodná tretina, ktorú prehrali 1:3. V druhej časti síce Tomáš Surový znížil skóre, no v jej závere prinavrátil Lotyšom dvojgólový náskok kapitán Lauris Darzinš. Na začiatku tretieho dejstva ten istý hráč pridal piaty zásah, čím zavŕšil hetrik. Hráči spod Tatier v závere už len skorigovali stav zásluhou Tomáša Surového, Lotyši si tak pripísali prvé tri body na šampionáte.

Zápas mal pre Vůjtekovu družinu šokujúci úvod, keď už po 15 sekundách lovil Staňa puk zo svojej siete. Sprukts v útočnom pásme vyhral buly priamo na hokejku Cipulisa, ktorý z prvej prepálil slovenského brankára a postaral sa tak o najrýchlejší gól doterajšieho priebehu šampionátu. Slovenská odpoveď nenechala na seba dlho čakať, druhý útok narobil vietor pred lotyšskou bránkou a Záborský v čase 1:23 poslal odrazený puk pomedzi betóny Gudlevskisa - 1:1. Vzápätí mohol po prihrávke Kukumberga skórovať Miklík, no sám pred Guldevskisom nepochodil. Zápas hrajúci sa v rýchlom tempe pokračoval šancami Sekeru a Ölveckého. Slováci síce ukazovali rýchly prechod do útočného pásma, no vzadu aj laxné bránenie a v 13. minúte prišiel ďalší trest. V skrumáži najprv zachránila Staňu žŕdka, no potom Mezei zaľahol puk a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie, pri ktorom si Darzinš forhendovým blafákom vychutnal Staňu - 1:2. Následne faulovali v rýchlom slede Záborský a Mezei a súper hral 64 sekúnd presilovku o dvoch hráčov. Tú síce nevyužil, po návrate Záborského z trestnej lavice sa však Lotyši presadili v hre 5 na 4, keď Girgensons schoval strelu za dvojicu Vydarený - Sersen a prekonal slovenského brankára.

Cez druhú prestávku urobil tréner Vůjtek dve zmeny, keď Staňu nahradil medzi žrďami Janus a v štvrtom útoku už nekorčuľoval Bartek, ktorého vymenil Daňo. Pre oboch nových hráčov to bol premiérový štart na MS. Lotyši nedovoľovali Slovákom rozohrať súvislé útočné akcie a popritom sami nebezpečne hrozili. V 29. min Surový šikovne vysunul Ölveckého, ktorý zblízka neprepálil Gudlevskisa. Potom putovali na trestnú lavicu Daňo s Bližňákom a súper sa druhýkrát v stretnutí ocitol v početnej výhode o dvoch hráčov. V nej mal najväčšiu príležitosť Cipulis, po ktorého strele Janusovi vypadol puk z náručia a opäť zazvonila žŕdka slovenskej bránky. V následnej presilovke 5 na 4 mal ďalšiu veľkú šancu zvýšiť náskok Jekimovs, pred ktorým zívala opustená bránka, v poslednej chvíli dal do jeho strely hokejku Sekera. Na opačnej strane sa Slováci dostali do bleskového prečíslenia 2 na 1, no po prihrávke Kopeckého Radivojevič netrafil prázdnu lotyšskú bránku. Slováci zvýšili útočné úsilie, Miklík v dvoch streleckých pozíciách v medzikruží ešte neuspel, no v 37. minúte už Surový áno, keď pomedzi nohy obrancu Jassa z diaľky prestrelil Gudlevskisa - 2:3. Radosť ale netrvala dlho, Ďaloga prehral súboj s Darzinšom, Lotyši sa vrhli do brejku a Sekera si smolne zrazil prihrávku Darzinša do vlastnej siete - 2:4. V závere tretiny bol Daňo blízko premiérového gólu na MS, nastrelil však žrď.

Rovnako ako prvá tretina aj tretia sa začala pre slovenský tím studenou sprchou. Darzinšovu strelu vyrazil Janus len pred seba, lotyšský kapitán si dokorčuľoval po dorážku a upratal puk do siete, čím skompletizoval hetrik. Slováci zostali ako obarení a vzápätí iba sledovali ako Indrašis zahodil ďalšiu lotyšskú šancu. Ďalšie minúty priniesli neúspešné slovenské dobýjanie súperovej bránky. V 48. min po Bližňákovom teči vypadol Gudlevskisovi puk, Kopecký ho ale v bránkovisku minul. V závere ešte Slováci dostali príležitosť znížiť skóre v presilovke, Mezeiova dorážka ani Hudáčkova strela ešte nepriniesli úspech, následne však Surový tečoval Vydareného delovku a spečatil výsledok na 3:5.


B-skupina:

Slovensko - Lotyšsko 3:5 (1:3, 1:1, 1:1)

Góly: 2. Záborský (Kukumberg, Miklík), 37. Surový (Mezei, Daňo), 60. Surový (Vydarený, Jurčina) - 1. Cipulis (Sprukts), 13. Darzinš (z tr. strieľania), 18. Girgensons (Kulda), 39. Darzinš, 41. Darzinš (Sprukts).
Rozhodovali: Zalaski (Kan.), Vinnerborg - Käck (obaja Švéd.), Blümel (ČR),
vylúčení: 7:4 na 2 min,
presilovky: 1:1,
oslabenia: 0:0,
3124 divákov.
 
Zostavy:
 
Slovensko: Staňa (21. Janus) - Sekera, Mezei, Sersen, Ďaloga, Jurčina, Vydarený, Mihálik - Radivojevič, Bližňák, Kopecký - Šatan, Stümpel, L. Hudáček - Miklík, Kukumberg, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový - od 21. Daňo
 
Lotyšsko: Gudlevskis - Redlihs, Sotnieks, Kulda, Freibergs, Andersons, M. Jass - Cipulis, Sprukts, Darzinš - Džerinš, Girgensons, Indrašis - Kenins, Berzinš, Jekimovs - K. Jass, Štals, Širokovs - od 12. Pavlovs
 
 
Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR (zdroj: RTVS): "Od samého začiatku zápasu sme ťahali za kratší koniec. Po inkasovanom góle v 15. sekunde sme sa dokázali herne zdvihnúť a až do trestného strieľania sme hrali celkom dobre, po ňom sme už ale na Lotyšov nestačili. Často sme faulovali, čo sme v predchádzajúcich zápasoch nerobili. Po treťom inkasovanom góle sme sa už nevedeli dostať do hry. Hrali sme zle v obrane a to bol hlavný dôvod našej prehry. Za stavu 1:3 sme skúšali viaceré varianty, dali sme do bránky Janusa, ale výsledku to už nepomohlo."

Marko Daňo, debutant na MS (zdroj: RTVS): "Zápas sme nezvládli. Po góle na 1:1 sme sa zbláznili, začali sme ich naháňať, Lotyši nás prečíslovali 2 na 1. Gól v úvode tretej tretiny nás definítívne zrazil do kolien. Premiéru som si užil, škoda, že sme to nezvládli. Musíme na túto prehru čím skôr zabudnúť."

Tomáš Záborský, autor úvodného gólu SR (zdroj RTVS): "Takto sa nedá hrať na MS. To, čo sme dnes predviedli, je hanba. Lotyši hrali s ľahkosťou a využili svoje šance. Dostávali sa často do situácií 2 na 1 či 3 na 2, tak sa ale hrať nedá. Päť gólov s Lotyšmi si nemôžeme dovoliť. Strata týchto bodov nás môže mrzieť."

Tomáš Kopecký, útočník SR (zdroj RTVS): "Tento zápas nám vôbec nevyšiel. Boli sme často vylučovaní, čo nás stálo dosť síl a vyšli sme z rytmu. Nemôžeme hrať toľko oslabení. Dnes si Lotyši zaslúžili vyhrať, boli hladnejší. My sa musíme z tohto zápasu poučiť a pripraviť sa na Rakúšanov."

Jaroslav Janus, brankár SR a debutant na MS (zdroj: RTVS): "V prvej tretine sme dostali tri góly a od toho sa odvíjal celý zápas. Puky sa ku nám vôbec neodrážali, kým Lotyši na čo siahli, to im tam padlo. Rasťo Staňa za inkasované góly nemohol. Môj prvý inkasovaný gól bol smolný, keď sa puk odrazil do bránky od Andreja Sekeru, pri druhom som vôbec nevidel puk a súper ho dorazil do siete. Treba sa z dnešnej prehry poučiť a ísť ďalej."

Branko Radivojevič, útočník SR: "Doteraz sme boli disciplinovaní, no v tomto zápase vôbec. Lotyši tam mali dve presilovky 5 na 3, čo je dosť. Zase sme nepremenili tutové šance. Musíme na to čo najskôr zabudnúť. Ešte stále je to otvorené a musíme sa sústrediť na Rakúšanov."

Rastislav Staňa, brankár SR: "Po zápase s Nemeckom sme si už mysleli, že máme niečo za sebou a potom tá koncentrácia nebola taká, aká by mala byť. Druhý gól nám pomohol a povzbudil nás, no škoda, že sme dostali ten štvrtý do šatne."

Tabuľka B-skupiny:

1. Rusko 4 3 0 0 1 16:6 9
2. USA 4 3 0 0 1 16:10 9
3. Fínsko 4 2 1 0 1 10:8 8
4. SLOVENSKO 4 2 0 0 2 12:11 6

--------------------------------------

5. Francúzsko 4 2 0 0 2 8:11 6
6. Nemecko 4 1 0 1 2 8:11 4
7. Rakúsko 4 1 0 0 3 10:13 3
8. Lotyšsko 4 1 0 0 3 9:19 3
 

Vyberte región